Näringsbehov hos äldre

Näringsbehov hos äldre

En välbalanserad kost är viktigt för hälsan

En varierad och balanserad kost i rätt mängd rekommenderas för en god hälsa, men det är inte alltid så lätt. Forskning visar att ett antal näringsämnen som är viktiga för en god hälsa ofta är begränsade i äldre personers kost.


Energi

Energibehovet tenderar att minska med stigande ålder till följd av minskad muskelmassa och fysisk aktivitet. Däremot kan sjukdom (t.ex. inflammation, feber, och vissa läkemedel) ge ett ökat energibehov. Europeiska riktlinjer (ESPEN guidelines) rekommenderar minst 30 kcal/kg kroppsvikt/dag som en grov riktlinje för energibehovet hos äldre, och 32-38 kcal/kg kroppsvikt/dag till äldre, undernärda personer1. Om kroppens behov av energi och näring inte tillgodoses, riskerar du att bli undernärd. Undernäring och ofrivillig viktnedgång leder ofta till minskad muskelmassa och muskelstyrka, och kan påverka hälsan på flera sätt. Läs mer om undernäring här.


Protein2

Proteiner är kroppens byggstenar och ett näringsämne som är extra viktigt för äldre personer. Med åldern blir vi sämre på att ta upp, bilda och återuppbygga muskelprotein och därigenom bibehålla kroppens muskelmassa. Proteinbehovet ökar därför med stigande ålder och ett tillräckligt intag är viktigt för att bibehålla muskelmassa, kroppsfunktion och hälsa. Vid sjukdom, stress och skador (t.ex. vid infektioner, inflammation, sårläkning och vävnadsregenerering) ökar förlusten av protein och därmed även proteinbehovet.


Protein är uppbyggda av aminosyror. Vissa av dessa är ‘essentiella’, vilket innebär att de är livsnödvändiga och måste intas med den dagliga kosten, då kroppen inte kan producera dessa ämnen själv. Det är viktigt att proteinet är av hög kvalitet såsom exempelvis komjölk, ägg och sojaprotein, då de är enklare att ta upp i kroppen och innehåller en större andel av essentiella aminosyror.


Komjölk innehåller två typer av protein som båda är av hög kvalitet: vassleprotein (20 %) och kaseinprotein (80 %). Både vassle och kasein innehåller hela spektrumet av essentiella aminosyror och grenade aminosyror, men vassle innehåller en högre andel av den essentiella aminosyran leucin som spelar en viktig roll för igångsättningen av muskelproteinsyntesen2.


Hur mycket protein behöver äldre?

Det rekommenderade daglig proteinintaget för vuxna är 0,8 g protein/kg kroppsvikt/dag. Många experter inom nutrition rekommenderar ett högre intag av protein för äldre personer jämfört med yngre vuxna. För äldre vuxna rekommenderas ofta ett intag av 1,0-1,5 g protein/kg kroppsvikt/dag beroende av näringsstatus, fysisk aktivitetsnivå, sjukdomar och tolerans2.


Det betyder att:

  • En man som är över 65 år och väger 80 kg behöver få i sig 80 till 120 g protein per dag, vilket motsvarar 258–387 g kycklingbröstfilé).
  • En kvinna som är över 65 år och väger 60 kg behöver äta 60 till 90 g protein per dag, vilket motsvarar 194–290 g kycklingbröstfilé.

Tänk på att fördela proteinintaget jämt över huvudmåltiderna (frukost, lunch och middag), och försök inta minst 25-30 g protein (2,3-2,8 g leucin) per måltid för att optimera muskelproteinsyntesen2.


Protein i kosten

Protein förekommer rikligt i kött, fisk, fågel, ägg, soja och mjölkprodukter. Dessa produkter innehåller alla de essentiella aminosyrorna. Bönor, linser, spannmål och nötter är bra vegetabiliska källor till protein4.


Fibrer

Det är viktigt att få i sig tillräckligt med fibrer för att tarmarna ska fungera optimalt. Fibrer är bra för tarmflorans sammansättning och tarmarnas funktion. För den som har problem med trög mage är det viktigt att äta mycket fibrer och dricka tillräckligt med vatten eftersom fibrer binder vatten. Fibrer finns rikligt i fullkornsprodukter, grönsaker, rotsaker, frukt och bär. En vuxen person rekommenderas att äta mellan 25-30 g fiber per dag3.



Andra viktiga näringsämnen för äldre4

  • Vitaminer är viktiga för kroppens energiproduktion och enzymaktivitet. T.ex. kan vitamin B2, B6 och B12, hjälpa till att minska trötthet och utmattning.
  • D-vitamin och kalcium bidrar till en normal benstomme och muskelfunktion, och är viktiga för att minska risken för benskörhet, fall och frakturer.
  • C-vitamin är en viktig antioxidant som bidrar till att immunsystemet fungerar normalt. C-vitamin är även viktigt för normal kollagenbildning (ben, brosk, tandkött och tänder), samt bidrar till att minska trötthet och utmattning.
  • Omega-3 bidrar till att immunsystemet fungerar normalt.
  • Vatten är inte i sig ett näringsämne, men vatten är involverat i nästan alla metabola processer i kroppen. Vatten är viktigt för att undvika uttorkning och upprätthålla en god vätskebalans i kroppen.

En hälsosam och balanserad kost är viktigt för att de som är äldre ska uppnå sina näringsbehov. Vid behov kan en läkare eller dietist ordinera näringsdrycker för speciella medicinska ändamål som tillägg till den vanliga kosten. Kontakta din läkare eller dietist om du eller någon i din närhet är i riskzonen för undernäring.


Nestlé Health Science erbjuder ett brett och välsmakande sortiment av näringsdrycker. Både fruktjuicebaserade, klara och mjölkliknande näringsdrycker. Dessutom erbjuder Nestlé Health Science sondnäringar, berikningspulver, förtjockningsmedel och katrinplommondryck. Tanken är att det ska finnas något för allas behov och smak.


Våra näringsdrycker, berikningspulver, sondnäringar och förtjockningsmedel klassificeras som livsmedel för speciella medicinska ändamål och ska användas under medicinsk övervakning. Avsedda för kostbehandling av personer med malnutrition eller med risk för malnutrition, och för personer med dysfagi.



Referenser

  1. Volkert D et al. ESPEN guideline on clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clin Nutr. 2018. Clin Nutr. 2019; 38(1):10-47.
  2. Bauer J et al. Evidence-Based Recommendations for Optimal Dietary Protein Intake in Older People: A Position Paper From the PROT-AGE Study Group. Volume 14, Issue 8, 2013, 542-559.
  3. Livsmedelsverket. Fibrer [webbsida]. Senast ändrad: 2020-09-21.
    https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fibrer
  4. Nordiska ministerrådet. Nordic Nutrition Recommendations 2012: Integrating nutrition and physical activity. 5th ed. Copenhagen: Nordisk Ministerråd, 2014.