Cystisk fibros är
en genetisk sjukdom som ofta förknippas ofta med lungorna, men sjukdomen
påverkar även bukspottkörteln och matsmältningssystemet. Att se till att personer
som lider av cystisk fibros får tillräckligt med näring är en viktigt del i
deras behandling.
Hos personer med cystisk fibros fungerar inte de slemproducerande körtlarna i
kroppen som de ska. De utsöndrar ett alltför segt slem som framför allt
påverkar lungorna och magtarmkanalen. Konsekvenserna kan bli andningsbesvär,
infektioner i lungorna samt svårighet att tillgodogöra sig maten. Personer
med cystisk fibros lider också högre risk för diabetes på grund av sin sjukdom.
(1)
Minskad
upptagning av näringsämnen
Vid cystisk fibros kan det sega slemmet täppa till bukspottkörtelns gångar.
När det sker kan inte de viktiga enzymerna nå tarmen, vilket förhindrar en
normal nedbrytning av bla fett. Det orsakar problem som minskad absorption av
näringsämnen, diverse avföringsproblem som diarré och förstoppning, samt
långsam viktökning och tillväxt för spädbarn.
Vårt bidrag: produkter och forskning
På Nestlé Health Science är vår målsättning att, genom forskning inom
nutrition, hjälpa patienter med cystisk fibros att få den bästa
kostbehandlingen.
Källa: 1. http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/cf/